Lars Norrman


Lars Norrman föddes 1915 i Helsingborg och skulle under sin framtida konstnärskarriär komma att bli en folkkär och produktiv artist, vars huvudsakliga inspiration stod att finna i sydligare breddgrader, framförallt i Sydamerika. Han älskade att utforska jordens alla hörn och var ständigt och nyfiken på jakt efter intryck formade av färger, former och inte minst invånarnas liv och verklighet. I det avseendet får han sägas vara en hängiven folkskildrare.

Han hade ett sätt att bemöta och vistas bland folk som var nästintill unikt- Bulgarerna tyckte att han var en äkta bulgar och eskimåerna upplevde honom som en Inok, en människa, en eskimå. Hans äventyr är för de flesta av oss oöverskådliga, han har levt ensam i grönlandsisens bistra land och tagit sig fram längs Senegalfloden i Västafrika- allt under en tid då andra konstnärer knappt kunde drömma om att ta sig längre bort än till Paris.

Utbildningen genomgicks först hos Otte Skölds målarskola (1931-1933) och därefter hos Fernand Léger (1933-1939). Norrmans måleri karaktäriseras av melodiska färgkompositioner, ibland på gränsen till det vulgära. ”Han täcker sina dukar och pannåer med färgytor som inte kommit till av en slump. Under hårda arbetstimmar analyserar han sitt motiv, pressar och knådar han det tills slutligen endast det väsentliga står kvar inför hans kritiska ögon- och endast detta fästes sen på pappret eller duken. På så sätt har hans konst fått karaktären av en subjektiv dokumentation. Här översätts en mångfaldig verklighet till klara och personliga färgkompositioner- kanske med övervikt på det sympatiska, det begripliga, det glatta. Även detta behövs” (Rolf Sellgrad).

Lars Norrman avsikt var att hans konst skulle tilltala allmänheten, att hans litografier skulle pryda väggarna i folkhemmet. Folket kom mycket riktigt att väl känna till hans namn, från tv-rutan, bokhandeln, varuhus, föredrag, demonstrationer, tidningsartiklar och hans egna böcker. Vad kunde i sammanhanget passa bättre än det samarbete med IKEA som resulterade i ett flertal motiv som trycktes upp i större upplagor för att säljas i varuhusen.

Lars Norrman finns bland annat representerad på Nationalmuseum, Cincinatti Museum of Modern Art, H.M. Konungens samlingar m.m.