Olle Hanspers (A2788)

Olle Hanspers (1923-), kopparstick, signerat, numrerat 139/290, 31 x 48 cm (51 x 72). Verket har titeln ”Buck har rest” och trycktes 1971. Litteratur: Rothlind 1977: sid. 29-31.

En förvandlingsbild i 3 stadier - eller hur man uttrycker sorgen och saknaden efter en vän. His friend Buck Bradley from the United States of America, som dimper ner i Skåne med anhang:  vänner, fruar och fästmör. Svenskar och amerikaner sjunger, dansar, ler och skrattar.......

Men när Buck har rest. Tomheten och saknaden efter vännen och den gamla vanliga ångesten och tristessen som sticker upp huvudet igen. Men möjligheten finns att ge uttryck för sina känslor i en bild....

Sen förflyttas vi till stallängan där Buck bodde. Som vännen gjort i ordning på det mest hyperestetiska sätt och där han nu sitter och känner sig som en fånge bakom fönstrets järngaller.

Slutligen sista, surrealistiska stadiet. Och nu har lusten att göra en bra bild tagit överhanden framför längtan efter vännen. Bilden ställs på kant mot spröjsarna. Flaskan har kommit närmare. Det borde den väl inte göra? Nej, det är just det som är vitsen.

Hommage à Magritte?

Pris 1500